top of page

Belgelerimiz

G1 Belgesi

G1 yetki belgesi ticari amaçla yurt içi eşya ve kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belge türüdür. Bu belge ile acentelik yapılacağından, belgeye araç eklenmesi söz konusu değildir. G1 yetki belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin kayıtlı sermayelerinin en az 20 bin Türk Lirası olması gereklidir. Belge sahiplerinin yetki belgesi faaliyetleri süresince en az 30 m2´lik kapalı ve yükleme, boşaltma, aktarma, istifleme ile depolama gibi hizmetlere elverişli yapı ve donanımda, trafiği engellemeyen ve bir kamyonetin yanaşıp yükleme, boşaltma yapabileceği bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkında sahip olmaları şarttır. Bu şartların kaybedilmesi halinde, kaybedildiği tarihten itibaren 90 günlük süre içerisinde şartlar tekrar sağlanmalıdır. Aksi durumda belge iptal edilecektir. G1 yetki belgesi sahipleri sadece L1, N1, N2, K1 yetki belgesi sahipleriyle acentelik sözleşmesi yapabilir. Yetki belgesi sahipleri; en fazla on adet yetki belgesi sahibiyle sözleşme yapabilirler. On adetten fazla yetki belgesi sahibiyle sözleşme yapamazlar ve bu şekilde faaliyette bulunamazlar. G1 yetki belgesi sahipleri N türü (N1, N2) belge sahipleri ile anlaşması ve acenteliklerini üstlenmesi halinde her il için sadece bir N1 ve / veya N2 yetki belgesi sahibinin unvanı altında faaliyette bulunabilir ve başka tür yetki belgesi sahibi ile sözleşme yapamazlar.

K1 Belgesi

Kendi iştigal konunuz dışında başkasının malını taşımanız ve o anda denetime denk gelmeniz halinde, taşıma işinden gelir elde ettiğiniz varsayılır. Bu gelir elde etme durumu da sizin K1 yetki belgesi sahibi olmanızı gerektirir. K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus en az 1 adet özmal birim taşıta sahip olması, özmal çekici cinsi taşıtlarının katar ağırlıkları ile özmal kamyon ve özmal kamyonet cinsi taşıtlarının azami yüklü ağırlıkları toplamının 35 tondan az olmaması ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.
Sadece kamyonetlerle şehir içi taşımacılık yapmak üzere başvuran gerçek kişilerden 1 adet özmal birim taşıt dışında asgari kapasite ve sermaye şartı aranmaz ve bunların yetki belgesi ücretlerinde %75 indirim uygulanır.

Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yetki belgesi eki taşıt belgesine azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramdan fazla olan ve eşya taşımak için imal edilmiş taşıtları kaydettirerek yurtiçi faaliyette bulunmak istemeleri halinde; K1 yetki belgesi için bu yönetmelikte gerçek kişiler için öngörülen asgari kapasite ve sermaye şartlarını sağlarlar ve geçerli tam ücret üzerinden % 75 fark öderler.

K1 yetki belgesi için başvuran kooperatifler dahil tüzel kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus en az 3 adet özmal birim taşıta sahip olması, özmal çekici cinsi taşıtlarının kantar ağırlıkları ile özmal kamyon ve özmal kamyonet cinsi taşıtlarının azami yüklü ağırlıkları toplamının 110 tondan az olmaması ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

K1, türü yetki belgeleri eki taşıt belgelerine asgari kapasitenin dışında kaydedilecek taşıtlar için yaş şartı aranmaz. Bu yetki belgeleri için asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal taşıtların ilk başvuru ve faaliyet süresince 20 yaşından büyük olmaması şarttır.

N2 Belgesi

N2 yetki belgesi başvuruların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus en az 10 adet taşıta sahip olmaları gerekir. N2 yetki belgesine kaydedilecek araçlar 20 yaşında büyük olamaz. Ayrıca 50.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olunmalıdır. N2 yetki belgesi için başvuranların, merkezinde veya merkezin bulunduğu il sınırları içinde en az 200 metrekarelik kapalı ve yükleme, boşaltma, aktarma, istifleme ile depolama gibi hizmetlere elverişli ve araçların yanaşıp yükleme, boşaltma yapabileceği bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları gerekir. N2 yetki belgesi için başvuranların şube ya da acente şeklinde en az 2 coğrafi bölgede ve her bir bölgede en az 2 ilde olmak üzere örgütlenmelerini tamamlamış olmaları şarttır.

TİO Belgesi

Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği 06.07.2018 tarihinde yayımlanıp, 01.01.2019 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğin amacı, karayolu, demiryolu, denizyolu veya havayolu taşımacılığında ve/veya kombine taşımacılık alanında faaliyet gösterecek taşıma işleri organizatörlerinin hizmet esasları ve koşullarının belirlenmesi ile bu faaliyetlerde bulunanların, alıcıların, gönderenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini tespit etmek; taşıma türlerinin birlikte ve birbirlerini tamamlayıcı olarak hizmet vermesini, denetimini ve mevcut imkânların daha yararlı bir şekilde kullanılmasını temin etmek; etkin hizmet temini için gerekli olan düzeyde bir profesyonel eğitim ve denetim sistemi geliştirmek, taşıma işleri organizatörlerinin ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak faaliyet göstermelerini sağlamaktır.
14.2.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş, ulusal ve uluslararası taşımacılık alanında taşıma işleri organizatörü olarak faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişileri kapsar.

TMFB Belgesi

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında yayımlanan yönetmelikle, ADR’ye göre tehlikeli maddelerin karayoluyla taşımacılığı alanında faaliyet gösteren; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecileri, bu faaliyet alanlarından biri veya birden fazlasıyla iştigal ettiklerinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine başvurarak almaları zorunlu olan belgeye Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) denir.

bottom of page